WijOpDeWeg

Blog: to do or not to do: Een auto van de zaak

Auto op zaak is interessant als werkelijke autokosten hoger zijn dan bijtelling

To do or not to do: Een auto van de zaak

Als zelfstandig ondernemer sta je voor talloze beslissingen die invloed hebben op je bedrijf en je persoonlijke leven. Een van deze beslissingen is of je al dan niet een auto op de zaak moet nemen. In dit blog duiken we dieper in dit onderwerp en vertellen we je alles wat je moet weten over zakelijk autorijden.

De auto op de zaak in het kort

Ondernemers genieten belastingvoordelen verbonden aan het hebben van een zakelijke auto. Je kunt bijvoorbeeld de volledige kosten voor brandstof, onderhoud en afschrijving aftrekken van je belastingaangifte. Voor de auto zelf betaal je bijtelling voor de inkomstenbelasting. Het laatste is niet het geval indien de privé kilometers onder de 500 kilometer blijven.

Hoeveel die bijtelling precies is, hangt af van de cataloguswaarde van je auto en de CO2-uitstoot. Het percentage varieert meestal tussen de 16% of 22%. Over het algemeen geldt dat een auto op de zaak rijden interessant is op het moment dat je werkelijke autokosten hoger zijn dan de bijtelling. Hoe hoog je werkelijke autokosten zijn, hangt af van het type auto dat je rijdt.

Youngtimers: De charme van de oude generatie

Voor sommige zelfstandige ondernemers kan de aanschaf van een youngtimer een interessante optie zijn. Youngtimers zijn auto’s die minimaal 15 jaar oud zijn, maar nog niet als klassiekers worden beschouwd. Ze hebben vaak een lagere aanschafprijs dan nieuwe auto’s, wat financieel aantrekkelijk kan zijn voor startende ondernemers. Het voordeel van youngtimers is dat ze vaak minder afschrijven dan nieuwe auto’s. Ondernemers kunnen bij aanschaf van een youngtimer ook gebruikmaken van een zogenaamde youngtimer regeling. Hierbij geldt de bijtelling (vastgezet op 35%) niet voor de catalogusprijs, maar voor de dagwaarde voor de auto. Hoe minder de dagwaarde, hoe goedkoper.

Het addertje onder het gras is het onderhoud. Oudere auto’s hebben over het algemeen meer en vaker onderhoud nodig, waardoor dit aardig in de kosten op kan lopen. Het mogelijke gevolg is dat de aanschaf van een youngtimer ‘goedkoop duurkoop’ wordt.

Er bestaan plannen om deze regeling in 2026 af te schaffen. Goed geïnformeerd blijven is dus verstandig bij de aanschaf van een youngtimers op de zaak.

Milieubewust met elektrisch rijden

In de afgelopen jaren zijn elektrische auto’s steeds populairder geworden, ook onder zelfstandige ondernemers. Elektrische auto’s zijn in de eerste plaats milieuvriendelijk. Ze stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit en dragen bij aan een schonere planeet. Daarnaast zijn elektrische auto’s vaak goedkoper in gebruik omdat elektriciteit doorgaans goedkoper is dan benzine of diesel. Een ander voordeel is dat elektrische auto’s vaak minder onderhoud nodig hebben, omdat ze minder bewegende delen hebben dan traditionele verbrandingsmotoren. Daarnaast is de bijtelling voor een elektrische auto vastgezet op 16%.

Een nadeel is de aanschafprijs. Deze is doorgaans hoger dan die van vergelijkbare benzine- of dieselauto’s, wat voor sommige ondernemers een struikelblok kan zijn. En ook wat betreft laadmogelijkheden, actieradius en laadtijd laat de elektrische auto nog te wensen over. Het beste van twee werelden zou in dit geval een hybride model zijn.

Benzine versus Diesel

En dan hebben we nog de keuze tussen een benzine- en een dieselauto. Voor welke je kiest, hangt af van verschillende factoren. Benzineauto’s zijn doorgaans stiller en stoten minder schadelijke stoffen uit dan dieselauto’s. Bovendien zijn benzineauto’s vaak goedkoper in aanschaf dan dieselauto’s. Aan de andere kant bieden dieselauto’s meestal een beter brandstofrendement, wat kan resulteren in lagere brandstofkosten op de lange termijn. Voor ondernemers die lange afstanden moeten afleggen of vaak met zware ladingen rijden, kan een dieselauto dus kosteneffectiever zijn.

Dieselauto’s hebben een slechtere reputatie als het gaat om milieuvriendelijkheid vanwege hun hogere uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof. In veel steden worden dieselauto’s zelfs geweerd vanwege milieuvoorschriften. Als je als ondernemer bijvoorbeeld vaak in Amsterdam centrum moet zijn, is een dieselauto uit den boze. Maar ook voor benzineauto’s zal dit eraan komen. Bovendien kan het niet milieubewust rijden ook een negatieve weerslag op het imago van jou als ondernemer en je bedrijf hebben. Sommige organisaties eisen van hun leveranciers maatregelen op het gebied van duurzaamheid. Voldoet een bedrijf hier niet aan dan kan het uitgesloten worden van bijvoorbeeld een aanbesteding.

Onderaan de streep is waar je voor kiest afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Er is veel om rekening mee te houden bij het op de zaak zetten van je auto. Het inwinnen van professioneel advies en het naast elkaar zetten van de financiële overwegingen kan je goed helpen bij het maken van een keuze en zorgen ervoor dat je achteraf niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.

Vorig bericht Manter International BV dé Drentse Onderneming van 2023
Volgend artikel Genomineerden bekend voor Hét compliment van Drenthe 2022

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijDrenthe