Cyberbeveiliging

Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Meeste Nederlanders kiezen voor gemak in plaats van veiligheid

Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Utrecht,
Nieuw onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers en dat een groot aantal landgenoten geen idee heeft dat dit (automatisch) gebeurt. Dit concludeert KnowBe4 na het bevragen van 340 Nederlandse werknemers over de online gewoonten rondom wachtwoorden en authenticatie. Dit hoge percentage is verontrustend, aangezien browsers wachtwoorden in de regel op een onveilige manier opslaan en deze relatief makkelijk zijn te achterhalen door kwaadwillenden.

13% was zich niet bewust van opgeslagen wachtwoorden

Als het gaat om het opslaan van wachtwoorden in webbrowsers, was slechts 30% van de respondenten ervan overtuigd dat ze dat nooit doen. Bijna 18% gaf aan wachtwoorden altijd op te slaan in de browser en de overgrote meerderheid doet dat soms (43%). Alle respondenten werd na de enquête gevraagd om zelf te controleren of er wel of geen wachtwoorden in hun browser waren opgeslagen. Bijna 60% van de respondenten gaf aan dat er (inderdaad) wachtwoorden stonden opgeslagen, maar ook dat ze daarvan reeds op de hoogte waren. Meer dan 13% van de respondenten werd echter verrast en gaf na controle aan dat ze toch wachtwoorden in de browser zagen staan, terwijl ze dachten dat dat niet zo zou zijn.

Multi Factor Authenticatie nog geen gemeengoed

Op de vraag ‘Maak je altijd gebruik van multi-factor authenticatie (MFA) door bijvoorbeeld een authenticator-app op je smartphone te gebruiken?’ gaf bijna 23% aan dat niet te doen. Opvallend is dat bijna 19% van de ondervraagden aangeeft dat ze geen idee hebben wat  MFA eigenlijk is en waar het voor nodig is. Ondanks dat veel softwareleveranciers en dienstverleners werk hebben gemaakt van hun beveiliging en MFA tijdens het authenticeren hebben verplicht, moet er nog veel gebeuren om iedereen bewust te maken van het bestaan en de noodzaak van deze technologie.

Bijna 60% van de ondervraagden heeft geen wachtwoordmanager

Ook de inzet van wachtwoordmanagers (speciale apps die sterke wachtwoorden genereren en online kunnen toepassen) kan nog wel een flinke boost gebruiken. Op de vraag: ‘Maak je altijd gebruik van een wachtwoordmanager om je wachtwoorden te maken en op te slaan?’ geeft namelijk bijna 60% van de ondervraagden aan dat niet te doen. Ook hier valt op dat zeker 13% geen idee heeft wat een wachtwoordmanager is, maar ook dat slechts meer dan 17% van mening is dat ze zo’n app eigenlijk wel zouden moeten gebruiken. Ondanks dat experts het gebruik van dergelijke apps al jaren aanmoedigen en deze ook vaak gratis te gebruiken zijn, kiezen de meeste Nederlanders voor gemak in plaats van veiligheid.

Andere bevindingen uit het onderzoek

Er is ook opvallend positief nieuws te melden naar aanleiding van het onderzoek van KnowBe4. Bijna 53% van de Nederlandse respondenten geeft aan dat ze waar mogelijk wachtwoorden van meer dan 12 tekens gebruiken. Een kleine domper hier is echter wel dat bijna 18% aangeeft dat ze deze langere wachtwoorden op verschillende websites hergebruiken.

Vorig bericht Vier bedrijven failliet in Drenthe in eerste weken april
Volgend artikel Een bedrijf failliet in eerst helft maart in Drenthe

Nu op WijDrenthe