Innovatie

Duurzaam en emissievrij waterstof-aggregaat van HYGRO transformeert bouwsector

Waterstof aggregaat gaat voorzien in groeiende vraag naar CO2- en NOx-vrije energievoorziening in de bouw

Duurzaam en emissievrij waterstof-aggregaat van HYGRO transformeert bouwsectorHYGRO lanceert de H2-Powergen, een nieuw waterstof aggregaat dat voorziet in de groeiende vraag naar CO2- en NOx-vrije energievoorziening in de bouwsector. Deze duurzame energieoplossing biedt de kracht en capaciteit van traditionele dieselaggregaten zonder schadelijke emissies, waardoor een nieuwe standaard voor milieuvriendelijke bouwprojecten wordt gezet.

De H2-Powergen integreert een Toyota brandstofcelsysteem in een compact mobiel waterstof-aggregaat, wat resulteert in een efficiënte en duurzame stroomvoorziening op bouwplaatsen als alternatief voor diesel aggregaten. In combinatie met de compacte en mobiele waterstofopslag van HYGRO, de iBundle, levert het Haagse bedrijf een betrouwbare, veilige en kosteneffectieve energieoplossing voor bouwplaatsen. Daarnaast is de H2-Powergen volledig netcode-compliant, wat betekent dat het waterstof aggregaat zowel zelfstandig als parallel met andere aggregaten kan draaien, én aan het elektriciteitsnet kan worden gekoppeld.

Eigenschappen H2-Powergen

Ten opzichte van andere mobiele emissievrije stroomvoorzieningen vallen een aantal zaken op bij de H2-Powergen:

  • Licht en compact: In vergelijking met stroomvoorzieningen met batterijcontainers is de H2-Powergen lichter en compacter. Dit resulteert in lagere transportkosten en minder ruimtegebruik op locatie.
  • Veel energie per m2: Met een effectieve capaciteit van meer dan 1.100 kWh bij aansluiting op één iBundle, kan de H2-Powergen langer en meer energie leveren met 2,5 keer minder ruimtegebruik ten opzichte van een 10-voets batterijcontainer van 500 kWh.
  • Efficiënte logistiek: De afmetingen van de H2-Powergen (1,2 x 1,2 x 2,7 meter) zijn gelijk aan die van de iBundle, wat leidt tot minimale logistieke kosten voor beide systemen.
  • Kostenefficiënte groene waterstof: Dankzij de compatibiliteit met de iBundle is een betaalbare voorziening van groene waterstof mogelijk, waardoor de H2-Powergen concurrerend is met biodiesel-aggregaten en goedkoper dan batterijsystemen.

De modulaire opzet en integratie met het iBundle-concept maakt de H2-Powergen een zeer kosteneffectieve oplossing op de markt.
Nitin Biharie, Business Developer HYGRO: “Netcongestie remt bouwprojecten af, wat de woningcrisis verergert. Emissiearme energievoorzieningen zijn cruciaal voor de toekomst, waarbij innovaties zoals de H2-Powergen een sleutelrol spelen. Ze bieden een duurzame oplossing die de bouw- en woningmarkt nieuw leven kan inblazen.”

Duurzame waterstof op de bouwplaats

De H2-Powergen biedt als aggregaat op de bouwplaats, gevoed door duurzame waterstof, een betrouwbare stroomvoorziening van 80 kW en kan kortstondig tot 100 kW piekvermogen leveren. In combinatie met groene waterstof in iBundles kan de H2-Powergen tot negen keer meer energie leveren met hetzelfde ruimtegebruik als een 10-voets batterijcontainer. Zo draagt deze technologie bij aan structurele duurzaamheid en de energietransitie op de bouwplaats. De H2-Powergen en de iBundle nemen minder ruimte in beslag op de bouwplaats vergeleken met de huidige waterstof- en accu-oplossingen. Bovendien biedt de H2-Powergen een stille, diesel- en fossielvrije energieoplossing, met als enige bijproduct zuiver water.

Douke Visserman, business developer HYGRO: “Het leveren van betrouwbare en kosteneffectieve zero-emissie stroomvoorziening met waterstof als vervanging voor diesel heeft onze hoogste prioriteit. De H2-Powergen is perfect voor emissievrije stroomvoorziening bij Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW) projecten, zowel voor bouw- als onderhoudswerkzaamheden. Er is een sterke vraag vanuit de bouwsector naar deze zero-emissie oplossing. Gestimuleerd door opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat en gemeenten door heel Nederland, die bouwbedrijven verzoeken, zoveel mogelijk emissieloos te bouwen.”

Dankzij geavanceerde online monitoring van zowel het waterstof-aggregaat als het brandstofniveau wordt de optimale werking van de H2-Powergen gewaarborgd. Het systeem zorgt voor constante energievoorziening op de bouwplaats, wat de efficiëntie en continuïteit van bouwprojecten verbetert. De constante bewaking maakt snel ingrijpen mogelijk, waardoor energieonderbrekingen minimaal blijven en de duurzaamheid van de energievoorziening gemaximaliseerd wordt.

Beschikbaarheid waterstof-aggregaat en groene waterstof

Vanaf 2025 is de H2-Powergen beschikbaar voor verhuur. Bovendien zal het Duwaal-project in Noord-Holland vanaf 2026 volop groene waterstof in iBundles beschikbaar maken. Hierdoor wordt mobiele stroomvoorziening op bouwplaatsen met waterstof aggregaten kostenefficiënt en concurrerend met biodiesel-aangedreven diesel aggregaten.

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijDrenthe