Retail

Iconisch modemerk Esprit aan rand van afgrond

Marktanalisten verwachten dat alle Europese activiteiten van Esprit getroffen zullen worden

Iconisch modemerk Esprit aan rand van afgrond

Ooit belichaamde het modemerk de spirit van de sixties maar tegenwoordig waart van de schim van Magere Hein boven Esprit. De Duitse tak en de Europese houdstermaatschappij van het wereldwijd opererende Esprit Holdings zagen zich vorige week genoodzaakt uitstel van betaling aan te vragen. Gevreesd wordt dat de circa dertig Nederlandse Espritwinkels worden meegezogen in het onafwendbaar lijkende bankroet.

Esprit wilde flower power in mode laten zien

Het is hetzelfde ondernemende stel dat The North Face oprichtte. In 1966 begonnen Doug Tompkins en Susie Russell in San Francisco met een winkel voor bergbeklimmersspullen, twee jaar later startten ze een fleurige kledinglijn. Esprit de Corp noemde ze hun merk aanvankelijk. Het idee is om in bontgekleurde én duurzame vrijetijdsmode de flower power van de sixties te laten terugkeren. Al gauw wordt het Volkswagentje van waaruit het inmiddels getrouwde Tomkins-stel de spullen verkoopt te klein. The North Face wordt van de hand gedaan, het duo zet alle kaarten op Esprit.

Aandelen Esprit verkocht aan bedrijf in Hong Kong

De naam wordt ingekort, art director John Casado (die ook tekende voor de schetsen van het eerste Apple-logo) ontwerpt een aansprekend beeldmerk en in de jaren die volgen groeit Esprit uit tot een wereldwijd toonaangevend modebedrijf met vestigingen in zestig landen en een waardering die in de miljarden loopt. In 1996 verkopen Susie en Doug hun aandelen aan Esprit Holdings Limited dat sindsdien als moederbedrijf opereert. Esprit Holdings heeft het al langere tijd moeilijk. Vorige week maakte de in Hong Kong gevestigde onderneming dat inflatie, hoge loonkosten en energieprijzen tot extreem gestegen kosten hadden geleid. Als gevolg daarvan moest de keten voor zeven bedrijfsonderdelen uitstel van betaling aanvragen.

Hoe pakt surseance uit voor Nederlandse Esprit-winkels?

Een van die onderdelen is de vlakbij Düsseldorf gevestigde Europese holding. Deze vennootschap is het moederbedrijf van Esprit in Polen, Oostenrijk, het VK, Frankrijk, België en Scandinavië. De holding heeft een Nederlandse dochtermaatschappij. Nederland telt ongeveer dertig Esprit-winkels en in veel gevallen gaat het om franchise-ondernemingen. Het is nog niet duidelijk hoe de surseance van de Europese holding voor de Nederlandse vestigingen uitpakt. De online winkel van Esprit Nederland is nog gewoon operationeel. Marktanalisten achten de kans groot dat alle Europese activiteiten van het concern getroffen zullen worden.

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijDrenthe