Cyberdreigingen

Toename van ransomware-aanvallen op Nederlandse entiteiten

Afgelopen jaar 186 unieke ransomware-incidenten

Toename van ransomware-aanvallen op Nederlandse entiteiten

SOCRadar belicht kritieke kwetsbaarheden die gericht zijn op Nederlandse organisaties, met aanzienlijke focus op de bancaire sector. Dit gebeurt te midden van een toename van ransomware-aanvallen op Nederlandse entiteiten, phishing-dreigingen en DDoS-incidenten.

Meer ransomware-aanvallen

Nederland, bekend om zijn vooruitstrevende digitale economie, wordt geconfronteerd met een groeiende golf van ransomware-aanvallen. Volgens het nieuwste rapport van SOCRadar, het Netherlands Threat Landscape Report 2024, hadden Nederlandse entiteiten het afgelopen jaar 186 unieke ransomware-incidenten. Hiervan waren 62 aanvallen specifiek gericht op het land. Prominente ransomware-groepen zoals Cl0p, LockBit 3.0 en ALPHV Blackcat zijn bijzonder agressief geweest. Dit onderstreept de hoge inzet en geavanceerdheid van deze cyberbedreigingen.

Nood aan proactieve aanpak

Huzeyfe Onal, Co-Founder bij SOCRadar, benadrukt: “De toename van ransomware-aanvallen op Nederlandse entiteiten is zeer alarmerend. Organisaties moeten snel overgaan tot een proactieve en allesomvattende aanpak van cyberbeveiliging om deze evoluerende bedreigingen voor te blijven.”

Veel aandacht voor banken

Nederlandse organisaties hebben ook te maken met een toename van phishingaanvallen. Het afgelopen jaar waren er 3.077 gevallen, met een aanzienlijke focus op de banksector. De prevalentie van stealer logs bracht kritieke gegevens van duizenden in gevaar. Dit benadrukt de kwetsbaarheden binnen de Nederlandse digitale infrastructuur. De analyse van SOCRadar identificeerde 72 verschillende dreigingsactoren die het op Nederlandse ondernemingen gemunt hadden, voornamelijk op het dark web. De detailhandel werd het hardst getroffen, goed voor 14,81% van de dark web-activiteiten, gevolgd door elektronisch winkelen en postorderbedrijven, en de financiële en verzekeringssector.

DDoS-aanvalstatistieken zijn buiten proporties

In een ongekende stijging was Nederland vorig jaar getuige van 48.178 DDoS-incidenten. Dit omvatte een baanbrekende aanval met 23 vectoren en een maximale bandbreedte van 590 Gbps. Deze statistieken illustreren het intense en escalerende landschap van cyberaanvallen in het land. “DDoS-aanvallen worden steeds geavanceerder en moeilijker om je tegen te verdedigen. Het is noodzakelijk dat organisaties zich bewust zijn van het feit dat ze meerlaagse beveiligingsmaatregelen moeten implementeren om hun digitale activa te beschermen.”

Infrastructuren beschermen

“De voortdurende evolutie van DDoS-tactieken vereist de implementatie van strikte monitoring en veerkrachtige verdedigingsmechanismen om essentiële infrastructuren te beschermen. Zo kan ononderbroken dienstverlening worden gegarandeerd,” voegde Huzeyfe Onal toe.

Weerbaarheid nodig tegen cyberbedreigingen

Gezien de bevindingen van het Netherlands Threat Landscape Report 2024 benadrukt SOCRadar het belang van op de hoogte blijven van de nieuwste bedreigingen en trends. Het implementeren van een combinatie van firewalls, inbraakdetectiesystemen en endpointbeveiligingsoplossingen is cruciaal voor robuuste bescherming. Regelmatige back-ups van gegevens, patchbeheer en voortdurende training van medewerkers zijn essentieel. Dit helpt om toename van ransomware-aanvallen op Nederlandse entiteiten te voorkomen en te beperken.

Anti-malwareoplossingen voor verkeersanalyse

Geavanceerde anti-malwareoplossingen en tools voor verkeersanalyse worden ook aanbevolen. Deze helpen om gegevensdiefstal te detecteren en te voorkomen en de impact van DDoS-aanvallen te beperken. Door een proactieve en allesomvattende aanpak van cyberbeveiliging kunnen organisaties effectief reageren op directe bedreigingen en zich voorbereiden op toekomstige uitdagingen. Samenwerking tussen cyberbeveiligingsprofessionals, ondersteund door robuuste CTI-raamwerken, is essentieel. Dit is nodig voor de bescherming van digitale middelen en het behoud van de veerkracht van organisaties tegen cyberbedreigingen.

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijDrenthe